Upplev Swedese-katalogen!

cover-2013.jpg

Swedese Möbler
Formvägen
Box 156, 567 23 Vaggeryd
Tel 0393 797 00
Fax 0393 122 44
info@swedese.se

 

Leveransadress
Håkan Trulssons väg 12
567 30 Vaggeryd

Välkommen till Stockholm Furniture Fair 2014!

31 januari 2014

På Stockholm Furniture Fair den 4–8 februari visar vi för första gången Swedeses kollektion för 2014 – nyheter av GamFratesi, Leila Atlassi/Wingårdhs, Broberg & Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Staffan Holm och Roger Persson.

Bland det nya finns både intelligenta innovationer, produkter som vi tror kan bli internationella ikoner – och möbler som förbättrats, utvecklats och förfinats.


Specialinbjudna hedersgäster på årets mässa är våra dansk-italienska vänner GamFratesi. De har ritat den omtalade och oförglömliga fåtöljen Cartoon för Swedese - och kommer med inte mindre än två nyheter för oss i år! Mötet mellan de två kulturerna är ett starkt element i GamFratesis formgivning. Utgångspunkten för deras formgivning är enkla vardagssituationer i deras respektive hemkulturer, och en sann fusion mellan teknologi, poesi och tradition.


Varmt välkommen att besöka oss – både på Stockholm Furniture Fair, monter A16:30 och på Swedese Shop+Showroom på Narvavägen 10, T-bana Karlaplan.

Mässan har öppet tisdag-fredag kl 9-18 för fackbesökare och lördag 9-17 för allmänheten. Swedese Shop+Showroom har som öppet vardagar kl 11-18 (onsdag 5/2 + torsdag 6/2 också kl 18-20!) och lördag kl 11-15. 
Välkommen!


På permanent post i Köln

12 januari 2014

Det nya, spännande 2014 börjar för Swedeses del med att vi äntligen får en permanent utställningslokal i Tyskland – på Design Post i Köln. Premiären äger rum i samband med den årliga designmässan IMM i Köln den 13–19 januari.

Design Post i Köln är en vital utställningshall för utvalda och erkända internationella designföretag med inriktning på möbler, belysning och textil. Det är också en mötesplats för branschen där utställningarna avlöser varandra och både designföretag, arkitekter och deras klienter kan känna in trender, få idéer och inspiration.

Till och med byggnaden är en upplevelse. Design Post håller till en historisk och arkitektoniskt uttrycksfull arkad i Deutz-kvarteren i centrala Köln. Huset byggdes 1910-1914 som postkontor och användes så fram till 1990-talet. För nio år sedan gjordes en expansiv renovering av huset, som sedan dess fungerat som "ett showroom för designälskade, en boulevard för esteter och en källa till inspiration för professionella i designindustrin".

Välkommen till IMM den 13-19 januari – och till Design Post året runt


Jubileumsbord i numrerad upplaga

3 november 2013

Fler bilder

I år är ett speciellt år. Inte nog med att det var 100 år sedan Yngve Ekström föddes. Det också 60 år sedan han slog igenom med en egen utställning på NK, ett viktigt steg på vägen till att bli en av Sveriges viktigaste möbelformgivare. Detta firar vi med att relansera Palett från NK-utställningen 1953 – i en numrerad upplaga om endast 100 exemplar.

1953 var ett magiskt år. Yngve Ekström vann första och tredje pris i Hemslöjdsförbundets modelltävling. Tillsammans med sin bror Jerker Ekström hade Yngve drivit sitt ESE (som Swedese då hette) i åtta år. Även om de första åren var tuffa hade de redan en gedigen kollektion - och beställningar även från USA. Därtill kom en inbjudan från den dåtida maktfaktorn – inredningsarkitekt Lena Larsson på NK. Utställningen på NK-Bo blev en stor succé och ett viktigt erkännande.

På NK fick kunderna se det viktigaste av Yngve Ekströms kollektion. En nyhet var stolen Thema, som för att kunna skeppas till Amerika såldes i samma typ av knockdown-lösning som ett helt annat möbelföretag från Småland senare skulle bli världsberömt för ... Yngve Ekström var på många sätt före sin tid. En annan nyhet var det eleganta och artistiska soffbordet Palett. Så genialt organiskt format att det är intressant både som solitär och när två bord får tala med varandra.

Som en hyllning till Yngve Ekström och hans gärning som epokgörande svensk möbelformgivare relanserar vi Palett i en begränsad och numrerad upplaga. Palett är tillverkat i lackad masurbjörkfanerad lamellträskiva och ben av björk. Storleken är 580x460mm och höjden 410 mm. Och antalet – ja, de är ju hundra!


Leve Yngve Ekström – 100 år!

14 juni 2013

Vår mästare och grundare Yngve Ekström hade fyllt 100 år den 16 juni 2013, om han fortfarande hade levat. Fast det kan man väl i och för sig säga att han gör: Yngve Ekströms möbler är mer aktuella och moderna än någonsin, både internationellt och i Sverige. Ta till exempel den vackra, bekväma fåtöljen Lamino, vald till århundradets möbel, nyligen skyltad i ensamt majestät på Selfridges i London och fortfarande Swedeses mest sålda möbel. Också en möbel i mångas hjärtan: vad sitter nobelpristagaren Tomas Tranström i när han intervjuas om sin lyrik? Om inte i en Lamino!

Och inte minst lever och blomstrar företaget Swedese, det som Yngve Ekström grundade och ledde under ett 30-tal år tillsammans med sin bror Jerker. 2013 är Swedese expanderande, vinstgivande och drivande inom designutveckling, prisbelönt och internationellt berömt och erkänt.

Yngve Ekström var en av de skandinaviska arkitekter/möbelformgivare vars stil blev världsberömd under namnet ”Scandinavian Modern”. Han föddes i Hagafors i Småland den 16 juni 1913 som andra son. Pappan Oskar svarvade pinnstolar på bygdens stolfabrik och mamma Sigrid drev matservering i hemmet sedan pappan dött medan pojkarna ännu var små. Redan som 13-åring började Yngve arbeta på möbelfabrik, men han fortsatte att förkovra sig i många år framöver. Först på kvällskurser efter arbetet, så småningom genom distanskurser i målning och teckning och även via Röhsska museet i Göteborg. Han blev en självlärd och förtrollande allkonstnär, en som uttryckte sig både genom bildhuggeri, textilier, fotografier och dikter – och så småningom också fabrikör och produktutvecklare. Brodern Jerker var vd och chef för produktionen medan Yngve stod för kollektionen, uttrycket, annonser och kataloger (både till text, form och fotografi!).

Men framför allt minns vi Yngve Ekström för de vackra möbler han skapade. Inte bara Lamino, utan också den retromoderna soffan/fåtöljen Accent, bekväma och stiliga fåtöljer som LaminettPrimo och Rondino – och inte minst den sirligt vackra trädgårdsstolen Desirée. För att bara nämna några.

Yngve Ekström hade en egen linje – och den linjen håller fortfarande!

Vi kommer att högtidlighålla Yngve Ekströms jubileum under hela året, bland annat med att relansera en av hans möbler i slutet av sommaren. Ännu hemligt vilken. Till dess: vi hurrar hela sommaren för Yngve Ekström!


Dags för Amsterdam!

30 maj 2013

Efter Stockholm, Milano och London är turen kommen till Amsterdam. Den 6–8 juni visar vi vår nya kollektion på Design District i Amsterdam.

Vi visar vår nya, eleganta kollektion med nyheter från GamFratesi, Monica Förster, Staffan Holm, Broberg & Ridderstråle, Roger Persson och Nendo.

Välkommen till Design District på Taets Art Gallery, Hemkade 18 (Hemburgterrein), Zaandam, monter S07. Torsdagen den 6 juni kl 11–21 och fredagen den 7 juni kl 11–18 – endast branschfolk. Lördagen den 8 juni kl 10–16 är allmänheten också välkommen!


Norma får huvudrollen i östra London!

14 maj 2013

I det spännande, kreativa och nyskapande östra centrala London äger Clerkenwell Design Week rum i maj varje år. Mässan håller till i den gamla viktorianska, k-märkta fastigheten Farmiloe Building, som ofta används till filminspelningar och fotograferingar.

Och när vi passar på att visa östra London vår nya kollektion görs en av huvudrollerna av Norma – en ny, organiskt kurvig fåtölj med fotpall med bästa komfort och en stolsrygg som kan fällas bakåt med ett elegant metallreglage. Fåtöljen har en femstjärnig snurrfot i återvunnen gjuten aluminium och är ritad av Swedeses storsäljande formgivare Roger Persson.

Vi visar också nyheter av Broberg & Ridderstråle, GamFratesi, Monica Förster, Staffan Holm, Nendo och Christine Schwarzer.

Välkommen till vår utställning i Farmiloe Building på 34 St. John Street
i östra centrala London, 21–23 maj 2013. Öppet dagligen 10–21.

Mer information om mässan finns på www.clerkenwelldesignweek.com

 


Staffan Holms artistiska djärvhet belönad

23 april 2013

Just nu regnar det priser över våra formgivare! Vi är omåttligt stolta över vår vän och nära medarbetare Staffan Holm, som tilldelas 2013 års Bruno Mathsson-pris. Juryn uppmärksammar Staffans kärlek till trä – och inte minst hans pall Spin för Swedese.

Bruno Mathsson-priset är en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser för formgivare med en prissumma om 250 000 kronor.

Och att just Staffan Holm får priset är verkligen både passande och välförtjänt. ”Kunskap om hantverk, material och tryggheten att lita på sina känslor är parametrar som driver Staffan Holms designverksamhet. I likhet med Bruno Mathsson är han herre över verktygen, har kraften att lyfta idéerna och den artistiska djärvheten att tänja gränser för att uppnå nyskapande lågmäld kvalitet.” lyder den vackra motiveringen.

Juryn uppmärksammar särskilt Staffan Holms pall Spin för Swedese, som är ett djärvt och utmanande svar på Alvar Aaltos pall från 1933 – och som fick Sköna Hems utmärkelse Årets möbel 2011.

Spin har kommit i nya versioner både 2012 och 2013 – i barhöjd, klädd och förutom i naturlackerad ask eller vit- och svartlasyr också i färger som gult, rosa, petroleumblått, grått och en varmröd orange.

Under möbelmässan i Milano i april 2013 lanserade vi för första gången Staffan Holms nya och graciösa stol Grace, som också den bygger på kärleken till träet och viljan att utforska materialets möjligheter.

Staffan Holm är född 1977. Att han har en så stark känsla för träet beror på en livslång kärlek till snickarkonsten – och på att han först utbildade sig till möbelsnickare, som han också varit verksam som. Därefter tog han en magisterexamen i design på HDK/Göteborgs universitet. Staffan Holm har också fått Nordiska Designpriset 2009 och Elle Interiörs pris för Årets möbel 2011.

Bruno Mathsson-priset delas ut den 4 maj av Stiftelsen Karin och Bruno Mathsson fond, vars ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Priset har delats ut sedan 1984 och gått till formgivare från hela Norden – och även till skolor och institutioner.

Grattis till Staffan Holm för priset och till Bruno Mathsson-stiftelsen för ett klokt beslut!


25 chefredaktörer hyllar GamFratesi

23 april 2013

På Milanomässan i år hade vi premiär för vår nya borste Baffi, designad av GamFratesi. Strax därefter bestämde sig chefredaktörerna på all världens ELLE-interiörtidningar att ge sitt fina Edida-pris “Young Designer Talent of the Year“ just till våra dansk-italienska vänner Stine Gam och Enrico Fratesi.

I år var det elfte gången de samlades, alla de 25 chefredaktörerna på ELLE:s inredningstidningar världen över. Där fanns bland annat franska och brittiska ELLE Decoration och svenska ELLE Interiör – och med sig i bagaget hade de varje lands eget ELLE Designpris. Dessa priser är nominerade för ”Elle Deco International Design Awards”, Edida-priset, som röstas fram av de många chefredaktörerna. Edida delas ut i 13 olika kategorier, som alla publiceras i en speciell upplaga av ELLE Decoration.

Priset för vackraste golv gick till Claesson Koivisto Rune, som gjort en lång rad vackra möbler för oss. Bland annat visade vi stolen Röhsska och en ny version av spegeln Mira på Milanomässan.

Ett av de finaste priserna, "Årets unga design-talang", gick som sagt till GamFratesi. Men förresten… "unga talanger"? Vi tycker att de är rätt etablerade! Redan 2008 ritade GamFratesi den uppmärksammade fåtöljen Cartoon för oss, och vi har följt dem sedan dess. 

Stine Gam är född i Köpenhamn 1975 och har en master i möbeldesign på Arkitekturhögskolan i Aarhus i Danmark. Enrico Fratesi är född i Pesaro i Italien 1978. Han studerade arkitektur på universitetet i Florens och tog examen med en master i industridesign på universitetet i Ferrara. Deras studio ligger i Köpenhamn, men deras objekt produceras världen över, i realiteten pendlar paret Gam & Fratesi ständigt mellan sina bägge hemländer.

Vi gratulerar förstås både GamFratesi och Claesson Koivisto Rune!


Swedish Grace i Milano

8 april 2013

Den har stil, den har grace och den är skön att sitta på – vår nya stol Grace, som har världspremiär på Salone Internazionale del Mobile. För ja, vi är förstås på plats! Med en stor monter, vår nya kollektion och två ting som aldrig visats förut: förutom Grace av prisbelönte Staffan Holm borsten Baffi av prisbelönta GamFratesi (mer aktuella än någonsin!)

Den 9–14 april äger världens viktigaste möbelmässa rum: Salone Internazionale del Mobile i Milano. Med vår i luften och framtiden i sikte
– ja, det är klart att vi är på plats!

I vår generösa monter i Hall 16 visar vi årets eleganta och miljömedvetna kollektion med nyheter av Nendo, Monica Förster, Broberg & Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Roger Persson, Staffan Holm, Lime Studio och Christine Schwarzer.

Dessutom blir det världspremiär för två helt nya ting. Det ena är en vacker och för produktionen utmanande stol av prisbelönte, begåvade och omtalade designern Staffan Holm. Nämligen stolen Grace, som har grace och stil, och som vi tror kommer att få mycket uppmärksamhet. ”Skön att se på, skön att sitta i” – som vår gamle mästare Yngve Ekström skulle ha sagt.

Den andra är en oväntad och uppseendeväckande produkt – borsten Baffi av prisbelönta, omtalade, högaktuella dansk-italienska GamFratesi, som tidigare ritat fåtöljen Cartoon för Swedese.

Välkommen till Swedeses monter D43, Padiglione 16, Salone Internazionale del Mobile, Milano den 9–14 april 2013.


Take off för Milano!

28 februari 2013

Ju mer vår i luften – desto mer redo blir vi för Salone Internazionale del Mobile. I vår stora monter i Hall 16 visar vi årets kollektion – och så blir det världspremiär för en vacker stol av vår talangfulle vän Staffan Holm och en överraskande produkt av GamFratesi.

Allt eftersom kvällarna blir ljusare, dagarna varmare och det långsamt börjar grönska jobbar vi för fullt med att finslipa både nyheter och kataloger inför vårens stora happening: Möbelmässan i Milano.

Den 9–14 april visar vi stolt upp årets vackra, eleganta och miljömedvetna kollektion i Hall 16 på Salone Internazionale del Mobile i Milano. I år presenterar vi nyheter av Nendo, Monica Förster, Broberg & Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Roger Persson, Staffan Holm, Lime Studio och Christine Schwarzer.

Dessutom blir det värlspremiär för två helt nya ting. Det ena är en oväntad och överraskande produkt av det italiensk-danska designparet Stine Gam och Enrico Fratesi, som tidigare skapat vår fåtölj Cartoon. Det andra är en vacker och för produktionen utmanande stol av Staffan Holm. Båda produkterna är strax redo för take off, landing och att visas upp för världen, våren och Milano!

Välkommen till Swedeses monter D43, Padiglione 16, Salone Internazionale del Mobile, Milano den 9–14 april 2013.


Världspremiär!

4 februari 2013

2013 års kollektion är elegant, bekväm, miljövänlig, organisk, praktisk och innovativ. Den rymmer flera bord (i trä och i koppar), två fåtöljer (en lätt och en kurvig), en stol (utvald), en pall (med fårskinn), en spegel (vägghängd) och en rockhängare (av Nendo!)

Innovation är inte alltid vad man tror det är. Det kan vara något man aldrig sett förut – men lika gärna något bekant. Utvecklat, förfinat och förbättrat. Oavsett om våra möbler är formgivna förra månaden eller för sextio år sedan så är det just detta som kännetecknar Swedeses kollektion.
Det här är vad vi tror är framtiden; att göra det bekväma ännu skönare, det sköna ännu vackrare, det vackra ännu mer strålande. Möbler och ting som är mjuka mot ögonen, händerna, kroppen och planeten… och ja, fortsättning följer!


Nyheter i 2013 års kollektion:

Ski – Nendo
Den japanska designbyrån Nendo med Oki Sato i spetsen är designhimlens just nu mest lysnade stjärna, tillika Stockholm Furniture Fairs hedersgäst. För Swedese har Nendo formgivit rockhängaren Ski. Inspirerad av skidstavar, enastående i sitt uttryck och en framtida klassiker!

Norma – Roger Persson
Ny, organiskt kurvig snurrfåtölj i bästa komfort och en internationell, tidlös design av Swedeses mest storsäljande samtida formgivare. Stolsryggen kan fällas bakåt med ett elegant metallreglage. Fåtöljen står på årets tema – vår snurrfot i återvunnen gjuten aluminium. Fåtöljen kan kläs i tyg eller läder.

Kite – Broberg & Ridderstråle
Lättsam i uttrycket och namngiven efter kitesurfarnas drakar! Prisbelönta och uppmärksammade Broberg & Ridderstråles nya fåtölj är i sitt enklaste utförande en genial konstruktion: ett svart eller ljusgrått nät spänt över en stålkonstruktion. Grundformen kan uppgraderas med armstöd, nackstöd samt klädd sits och rygg. Också Kite står på en femstjärnig fot i återvunnen gjuten aluminium.

Breeze – Monica Förster
Hon skapar egensinniga och vackra möbler som får en hel värld att applådera. Nu kommer Monica Försters oförglömliga bord Breeze i koppar
– och ja, det blir ännu vackrare. Breeze finns i två storlekar – det ena bordet är högt och litet och det andra är lågt och stort.

Röhsska – Claesson Koivisto Rune
En ny stol av Sveriges mest internationella designstjärnor – som redan ingår i den permanenta samligen på Sveriges enda designmuseum, Röhsska i Göteborg! Stolen Röhsska tillverkas både helt i trä och med klädd sits i tyg eller läder.

Flower – Christine Schwarzer
Det blomformade bordet är en av Swedeses nutida ikoner. Nu kommer Flower i den storlek som alltid saknats, en mellanstorlek kompletterar det lilla och det stora. Flower har en kant av ek, björk eller valnöt och Flower Mono är enfärgat.

Mira Wall – Claesson Koivisto Rune
Den vackra, fristående spegeln Mira får nu en lika stilig, vägghängd syster!

Lime – Lime Studio
Den spanska designduons uppmärksammade bord blir ännu mer elegant med bordsskiva i ek!

Rondo
Ett runt bord med bordsskiva i ek eller vit laminat i två höjder och i flera olika storlekar. Bordet vilar på vår miljövänliga fot i återvunnen aluminium.

Spin – Staffan Holm
Pallen som blivit utsedd till Årets möbel är ett modernt, radikalt och innovativt svar på Aaltos klassiker. Spin har köpts in av Victoria & Albert Museum och visas nu med sits i fårskinn. Finns som barpall och stapelbar pall.


Psst… Nendo designar för Swedese

29 januari 2013

Den 5–9 februari visar vi vår nya, eleganta kollektion för 2013 på Stockholm Furniture Fair. Årets hedersgäst är våra vänner Nendo, som med Mr. Oki Sato i spetsen skapat både entréutställningen och en speciell möbel för oss.

2013 års nya möbler är här, och som alltid låter vi premiären få äga rum på Stockholm Furniture Fair. Vår nya kollektion består av möbler ritade av både svenska och internationella designer. Gemensamt är inte bara vackra former som är vänliga mot både kropp och öga, och heller inte enbart hög kvalitet och omsorgsfullt hantverk. Vår nya kollektion speglar vår syn på framtiden, både när det gäller oss designföretag – och hela vår planet.

Hedersgäst på Stockholm Furniture Fair är den japanska designbyrån Nendo, kanske det största namnet i internationella designsammanhang just nu. Och som med chefsdesignern Oki Sato i spetsen har formgett årets utställning – en lounge av snöklädda bergstoppar möter mässbesökarna redan i entrén. Det väsentliga med utställningen är inte bara den visuella effekten, utan också metoden i skapandeprocessen, som vi också alltid intresserat oss för.

Och det är visserligen ännu en hemlighet, men om du håller det för dig själv kan vi avslöja att Nendo och Oki Sato har fortsatt på temat snö med möbeln Ski, exklusivt ritad för Swedese. Vad det är för möbel? Och hur den ser ut? Här är en detaljbild – hela möbeln och resten av vår nya kollektion är du välkommen att se och känna på i vår monter A16:30.
(Psst… en hemlighet till: vi har mässans godaste kaffe.)


Årets möbelföretag 2013

21 januari 2013

Fler bilder

“Med en långvarig och konsekvent designambition framstår detta företag som ett lysande exempel på svensk design när den är som bäst“ läste svensk Forms vd Ewa Kumlin när Möbelriksdagen utsåg Årets Möbelföretag 2013 – Swedese!

Året är nytt, och Swedese har redan fått ett mycket prestigefyllt och hedrande pris: Sveriges möbelriksdag har utsett Swedese till Årets möbelföretag. Priset mottogs av Swedeses vd Peter Jiseborn och prisutdelare var ingen mindre än Svensk Forms vd Ewa Kumlin, som läste upp följande motivering:

"Ofta uppmärksammade för sin innovativa hållning och nytänk inom produktformgivning har detta företag lyckats skapa en rad klassiker. En av dem är ett träd som kanske symboliserar företagets närhet och kärlek till just träet som material. Under året har företaget vunnit sin kanske mest prestigefulla kamp, nämligen den om en klassikers unicitet och tveklösa designhöjd. Med en långvarig och konsekvent designambition framstår detta företag som ett lysande exempel på svensk design när den är som bäst."

Vi är både stolta och glada!


Vi syns i London!

21 januari 2013

Fler bilder

Världens bästa varuhus, Selfridges, skyltar just nu med vår fåtölj Lamino i ensamt majestät! Samtidigt nås vi av nyheten att Victoria & Albert har köpt in vår pall Spin och att världens vackraste skola, en timme söderut, möblerar med vår soffa Nova.

Den som är i London just nu kan bege sig till Selfridges, och se vår fåtölj Lamino med fotpall i ensamt majestät i ett av skyltfönstren. Varuhuset med de illgula påsarna är nog världens bästa, och här har Skandium som säljer våra möbler en shop på hela 180 kvm. Just nu pågår en kampanj som heter No Noise, och som har en fin liten historia: Varuhuset grundades 1909 av amerikanen Harry Gordon Selfridge. Han porträtteras i TV-serien Mr Selfridge, en Downton Abbey med kassaapparater, som sålts till 100 länder, och var först med mycket. En av hans idéer var ett "Silence Room" där herrar kunde vänta i lugn och ro, medan deras damer shoppade. De nya ägarna till Selfridges har tittat på grundarens idéer, och kommit på att just tysnad är något som saknas i vår tid. Därför har man inrättat ett modernt Silence Room, där både damer och herrar är välkomna. Skyltfönstren går i samma tema, och där har Lamino fått representera "vila". Man har också ett helt tyst bibliotek där man kan gå in, låna en bok, och sätta sig i en Lamino och läsa, alldeles gratis.

Medan allt det här pågår nås vi av nyheten att Victoria & Albert Museum, i västra London (nära Skandiums huvudbutik på Brompton Road) just köpt in 14 stycken av Staffans Holms pall Spin till sitt Museum Member's Room.

Och bara en timme söder om London ligger världens vackraste belägna skola. Roedean School är en världsberömd och exklusiv internatskola för flickor grundad 1885, med både fiktiva och verkliga celebriteter bland de före detta eleverna. Roedean Skolan håller till vid kusten mot den engelska kanalen, med vidsträckt utsikt över hav och kust i sandfärgade hus från 1800-talets slut, och de har ett skolbibliotek som andra bara kan drömma om. Snart är skolan möblerad med Swedeses eleganta, nätta och prinsesslika soffa och fåtölj Nova. Så passande!

Vi syns i London!


Swedese önskar sköna helger och ett bekvämt nytt år

19 december 2012

En möbel ska vara lika skön för kroppen som den är för ögat.

Sedan Swedese började tillverka möbler 1945 har bekvämlighet varit en stor sak för oss. Yngve Ekström som grundade Swedese och ritade våra klassiska möbler, nöjde sig inte förrän hans verk hade nått fulländning – både när det gällde utseende och komfort. Hans fåtölj Lamino är en upplevelse att sitta i, just för att den finslipats så att den nästan på ett magisk sätt tycks passa alla människokroppar, långa som korta.

Så har det fortsatt. Under 2000-talet har både internationellt etablerade formgivare och nyupptäckta stjärnskott formgivit våra möbler. Känd eller nykomling, ung eller gammal ser vi till att formgivarnas visioner resulterar i bästa tänkbara stoppningar och proportioner på våra egna fabriker i Vaggeryd och i Äng.

Prova till exempel vår soffa Boxplay, designad av Claesson Koivisto Rune och lika skönt att sitta som lägga sig ner i … ja, man blir gärna kvar. Här har vi möblerat med soffbordet Lime av Lime Studio, där man med fördel ställer ett par ljusstakar, eller vad som helst som får en att känna sig lagom helgavslappnad. 

Och medan du njuter av komforten i Boxplay jobbar vi för högtryck. Dels med att tillverka alla möbler som är beställda, och dels med att finslipa på 2013 års nyheter som kommer att premiärvisas på Stockholm Furniture Fair den 5–9 februari. Men redan nu kan vi avslöja en sak … våra nya möbler är lika sköna för kroppen som de är för ögat.


Swedese möblerar Friends Arena

25 oktober 2012

Gissa vem som möblerar artist- och sponsorlogerna i Sveriges nya nationalarena – landets största och en av världens mest moderna? Swedese förstås! Exklusivt, vackert och bekvämt blir det för alla rock- och idrottsstjärnor på nya Friends Arena.

Sverige har fått en ny nationalarena, större och modernare än någon annan i landet. Friends Arena ligger i Solna strax norr om Stockholm och har plats för 50 000 sittande och upp till 65 000 stående. Alla platser har fri sikt, taket är stängbart och tekniken är den allra senaste. "De stora ögonblickens arena" kallar man sig. Och de omtalade ögonblicken, ja det kan gälla allt från världsartister till fotbollsfinaler, ryttartävlingar, bandymatcher och Eurovision Song Contest.
Och för att de stora stjärnorna ska kunna prestera sitt yppersta gäller det förstås att de har det bra. Swedese har fått den prestigefyllda uppgiften att möblera artist-, och företagslogerna – och ja, de är  många! Vi har levererat drygt 1100st av vår stol Stella, i speciallack, på hjul och med armstöd – för att fotbollsstjärnor, schlagerdrottningar, bandyspelare, rockstjärnor, rapartister, ryttare och sponsorer ska sitta bekvämt. Framför sig kommer de ha en specialbeställd version av vårt vackra bord Bespoke – och sist men inte minst kan de spegla sig i Mira, ritad av Claesson Koivisto Rune. Stella är formgiven av Broberg Ridderstråle och Bespoke av Roger Persson.
Friends Arena invigs den 27 oktober med en specialregisserad show med en lång rad artister som direktsänds i SVT.


Ett färgglatt oktober

12 oktober 2012

Vartannat år, under årets mest färggranna månad, hålls den stora för offentliga möbler mässan Orgatec. Swedese är förstås på plats i Köln den 23–27 oktober och ställer ut en mängd färgglada nyheter!

I vår monter M010/L011 i hall 10.2 visar vi möbler formgivna av Claesson Koivisto Rune, Broberg & Ridderstråle, Roger Persson, Corinna Warm, Staffan Holm, Michael Young, Katrin Olina, Lime Studio, Thomas Bernstrand, Monica Förster och Isaac Chen.

Öppet dagligen 9.00–18.00. Välkommen!


Swedese i Oslo!

1 oktober 2012

I närheten av Det Konglige Slott i Oslo, och strax intill Nasjonalbiblioteket, har Swedese nu fått sitt allra första norska shop+showroom – DKNO!

Där säljs förutom våra möbler också andra designerprodukter, t ex Kasthalls mattor, klockor och belysning.

Öppettider: måndag till fredag kl 9-17

DKNO Showroom
Henrik Ibsensgate 90, pb 2860 Solli, 0230 Oslo


Kom på 100% Design London

14 september 2012

Under 100% Design London den 19–22 september 2012 visar vi valda delar av vår kollektion – och så blir det internationell premiär för en helt ny stol. Kom till oss på Earl’s Court!

På 100% Design i London den 19–22 september 2012 visar vi inte bara vår kollektion, med möbler av Claesson Koivisto Rune, Corinna Warm och Roger Persson. Det blir också internationell premiär för en stol som är helt ny – men redan tagit plats i den permanenta kollektionen på ett designmuseum.

Kom och besök oss i montern – Stand L310, Interiors Hall, Earls Court Exhibition Centre 2, Warwick Road, London SW5 9TA.

Onsdag 19 sept: kl 10–19 (Bransch)
Torsdag 20 sept: kl 10–21 (Bransch)
Fredag 21 sept: kl 10–19 (Bransch)
Lördag 22 sept: kl 10–17 (Bransch & allmänhet)

Välkommen!


Ny möblering på Röhsska museet

31 augusti 2012

Får vi lov att presentera en stol som ingår i den permanenta samlingen på ett museum – innan den ens har visats! Stolen heter Röhsska, är ritad av Claesson Koivisto Rune, producerad av Swedese, och säljs till förmån för Sveriges enda designmuseum.

Vanligtvis tar det många år, åtskilliga mässor och en hel del tidningsartiklar och utmärkelser innan en möbel anses så viktig att den får ta plats på ett museum.
Men det finns undantag.
Denna höst har Swedese den stora äran att presentera en stol som ingår i den permanenta samlingen på ett designmuseum – innan den ens har visats.

Stolen Röhsska är dessutom den mest dominerande möbeln på museets nyinredda Röhsska caféet. Den är ritad exklusivt för Röhsska museet av den internationellt namnkunniga formgivartrion Claesson Koivisto Rune och tillverkas av Swedese. Stolen Röhsska ingår i Swedeses kollektion, och för varje sålt exemplar skänker vi 50 kronor till Stiftelsen Swedese, som kommer att verka för designmuseets kvalitet och kompetens.

Röhsska museet öppnades för allmänheten 1916 och är Sveriges enda museum för mode, design och konstslöjd. Öppnandet av det nyinredda Röhsska caféet, som även möblerats med Swedese-bordet Bespoke ritat av Roger Persson, är en början på Röhsskas 100-årsjubileum.

Just på Röhsska kommer stolen att ha en speciell detalj, och vi kan avslöja att det inte handlar om ett tillägg. Tvärtom, här har varje exemplar två stycken drygt femkrone-stora hål, slumpmässigt placerade, som symboliserar bokstaven Ö i Röhsska (precis som i museets logotyp). Swedese har skänkt 10 signerade och unika exemplar av Ö-hålsstolen som säljs för 10 000 kr styck, varav hela summan går till Stiftelsen Swedese, och därmed bildar en ”grundplåt”.


Lamino, Yngve Ekström 1956, originalet

15 augusti 2012

“Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk“, sa Yngve Ekström. I själva verket skapade han många vackra möbler under sitt liv, men Lamino var extra speciell. Så precis i utseende och i sittvänlighet att den valts till 1900-talets möbel. Och det finns bara ett original.

Att skapa en fåtölj med en så oerhörd precision i utseende och sittvänlighet som Lamino är ett tidsödande arbete. Yngve Ekström designade många möbler under sin levnadstid, men en var extra speciell. 1999 valdes Lamino till 1900-talets möbel av Sköna Hems läsare. Det finns bara ett original, och det tillverkas av Swedese – av skickliga yrkesmän i Vaggeryd i Småland, och av utvalt trä som formas till skönhet och kläs med tyg, läder eller fårskinn. Lika noggrant som på Yngves tid.


Frisk luft, nya idéer

10 augusti 2012

Trädgårdsmöbeln Desirée är förstås tillverkad i material som är slitstarka nog att användas utomhus. Men möblen är så vacker att man gärna vill ta med den in!

Trädgårdsstolen Desirée skapades av Yngve Ekström 1954, under en tid då arkitekter ville sudda ut gränsen mellan ute och inne. Stora fönster kunde öppna husen mot grönskan utanför, man valde samma möbler och växtlighet ute som inne och lät markmaterial följa med från terrass till vardagsrum. Frisk luft, nya tankar. Långt senare fick stolen Desirée sällskap av ett bord i tre storlekar. Tillsammans skapar de en möbelgrupp av så hög kvalitet att de tål att stå utomhus och så stark form att de tål att stå inomhus. På ett kafé eller i en lounge, eller var som helst där man vill skapa en känsla av att luften är klar och att sommaren varar för evigt.

Läs mer om stolen

Läs mer om bordet

 


Unik dom i upphovsrätt

14 maj 2012

Eksjö tingsrätt har meddelat en dom som får viktiga konsekvenser för hela branschen.“Domarna visar att det lönar sig att driva de här frågorna“, säger advokat Eva Jensen, specialiserad på upphovsrätt.

Domen i intrångsmålet meddelades i slutet av april: Buhrén Möbler förbjöds vid vite om 500 000 kr att tillverka, låta tillverka, marknadsföra, utbjuda till försäljning eller på annat sätt sprida stolar som liknar Lamino och dess föregångare Kurva. I början av maj betalade Dan Buhrén Möbler AB rättegångskostnaderna om ca 430 000 kr för intrångsmålet. Svensk Forms Opinionsnämnd har varit sakkunnig i ärendet.

Lamino från 1956 är en av Sveriges mest kända möbler. 1999 valde Sköna Hems läsare Lamino till Århundradets möbel, i konkurrens med Bruno Mathssons Pernilla och Carl Malmstens Lilla Åland. Kurva från 1953 är en av flera tidigare varianter av Lamino. 
Man kan med fog hävda att Lamino var Yngve Ekströms livsverk.

”Plagiat är en form av bedrägeri som slår både mot dem som arbetat fram produkten och mot konsumenten. Att ta fram en riktigt bra designprodukt är en stor investering, tids- och kostnadsmässigt, för både formgivare och producent. För konsumenten ser kopian ut att vara en genomtänkt produkt, men den är oftast av betydligt lägre kvalitet både när det gäller hållbarhet och komfort”, säger Swedeses vd Peter Jiseborn.

Det var under Stockholm Furniture Fair 2011 som Peter Jiseborn med kollegor upptäckte en kopia av Lamino/Kurva i Buhréns monter. Den 10 februari 2011 lämnade Swedese in en ansökan om stämning med anledning av Burhéns intrång i upphovsrätten. Redan dagen därpå fattade tingsrätten, ex parte (dvs utan att höra motparten), ett interimistiskt (dvs tillfälligt) beslut om förbud vid vite om 500 000 kr för Buhrén Möbler att tillverka, låta tillverka, marknadsföra, utbjuda till försäljning eller på annat sätt sprida Stilo.

Senare under våren bestred Buhrén Möbler yrkandena och begärde att Svensk Forms Opinionsnämnd skulle vara sakkunnig i ärendet, vilket Swedese inte invände emot. 
Den 26 september 2011 lämnade Svensk Forms Opinionsnämnd sitt utlåtande i ärendet – att Lamino och Kurva har verkshöjd, var för sig är upphovsrättsligt skyddade och att Stilo gör intrång i detta skydd.

”De båda domarna visar att systemet fungerar och att det dessutom kan gå undan”, konstaterar Eva Jensen. ”Det är också viktigt att Swedese fick ersättning för sina rättegångskostnader, eftersom ett mål av det här slaget, som kräver specialistkunskap, är väldigt kostsamt för en liten producent eller en enskild formgivare. Den här domen kommer att göra att fler vågar driva processer mot plagiat”.

Stilo marknadsfördes av Dan Buhrén Möbler, som ägs av Dan Buhrén, och var tillverkad i Polen av Buhrén Meble, som ägs av Dan Buhréns far Folke Buhrén och en annan person. Buhréns hävdade därför att polska lagar om upphovsrätt skulle gälla.

”Domen visar att man inte kan organisera sin verksamhet så som motparten gjort i syfte att kringgå ett vitesförbud. Även det är av stor betydelse”, förklarar Eva Jensen.

Ämnet är inte bara högaktuellt i Sverige, utan också i t ex Storbritannien. För två veckor sedan inledde tidskriften ELLE Decoration en kampanj mot att köpa kopior – och för att stärka designens rättigheter genom lagändring. I många EU-länder är en möbel skyddad 70 år efter upphovsmannens död, medan den i Storbritannien endast har skydd 25 år efter att den lanserats. En brittisk lagändring skulle ha betydelse för många andra EU-länder, eftersom Storbritanniens svaga rättsskydd gör det möjligt att privatimportera kopior. Det är dock förbjudet att sälja dem vidare, vilket de flesta konsumenter inte vet om.


Elegant och uppseendeväckande i London

13 maj 2012

När vi presenterar vår kollektion på Clerkenwell Design Week i London är av de viktigaste möblerna i utställningen vår redan otroligt populära soffa Gap Café, som här visas i uppseendeväckande och inspirerande färger.

En vacker och praktisk modulsoffa, nu även med nya böjda sektioner, alltid elegant, även i offentlig miljö. Soffan är praktiskt taget självstädande, och måste ses i verkligheten! Välkommen till Farmiloe Buildning på Victorian Warehouse, 34 St John Street, East Central London den 22–24 maj 2012.


Världspremiär!

7 februari 2012

Fler bilder

Continental - Claesson Koivisto Rune
Den generösa, eleganta och nästan skamligt bekväma soffan Continental finns nu som fåtölj. Soffan fick det prestigefyllda "ELLE Interiörs Designpris" för 2012 och är också nominerad till det internationella priset "ELLE Deco International Design Awards".

Divido - Broberg & Ridderstråle
Det Yngve Ekström-inspirerade bordet från 2011, omtalat för det vackra mötet mellan ben och bordsskiva - kan nu byggas oändligt långt. Det ovala bordet har två bredder, 95 och 120 cm.

Drum - Corinna Warm
Vi tror att Corinna Warms revolutionerande skålbord kommer att bli mässans mest omtalade möbel! Skålen är avtagbar och gjord i ask. Vackert och praktiskt, och finns i tre olika höjder.

Gap Café
Vår stiliga och praktiska modulsoffa, som håller sig elegant i en offentlig miljö, byggs ut nu med svängda ytter- och innerhörn.

Lime - Lime Studio
Den spanska designduons uppmärksammade bord från 2011 kommer nu i en generös version med måtten 100 x 100 cm. Bordsskivan är vit på ena sidan, svart på den andra - och vändbar!

Spin - Staffan Holm
Den fascinerande pallen Spin kommer nu fem starka och upplivande kulörer; petroliumblå, grå, gul, rosa och orange, och såklart i naturlack, vitt och svart. Ny är också Spin barpall, med höjd 65 cm. Och tjusigast av alla: pallen och barpallen i en elegant, klädd version - med sits av tyg eller läder.

Stella - Broberg & Ridderstråle
Formgivarduons helt nya stol och karmstol är både stapel- och kopplingsbar. Skrivskiva finns som tillägg. Finns också i en lyxvariant med hjul och snurrfunktion. Klädsel i tyg eller läder.

 


Större, färggladare och mer lyckosam

7 februari 2012

Med en monter som var som var större, färggladare och mer lyckosam än någonsin ställde Swedese som vanligt ut på Salone Internazionale del Mobile år 2012, möbelmässan i Milano.

”Milan, where else?” löd årets stolta slogan för Salone Internazionale del Mobile i Milano, den femtioförsta i ordningen sedan 1961. Och visst är det i Milano varje möbelintresserad person vill vara, även om årets version var lite mer dämpad än vanligt.

Själva gick vi dock åt det andra hållet. Swedeses monter var större och mer färgglad än någonsin. Vår nya kollektion kan beskrivas med ord som utveckling, förfining och precision… och för det fick vi lika mycket lovord som uppmärksamhet.

Nyheterna är designade av Broberg Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Staffan Holm, Lime Studio, Roger Persson och Corinna Warm.

 


2 blir 5

21 december 2011

Våra möbler är gjorda för att hålla. Länge. Därför har vi haft en garanti på 24 månader. Men så tänkte vi att… våra möbler håller ju mycket längre än så?

Hållbara möbler är inte bara en stolthetsfråga för oss, utan också en del av vårt ansvarstagande för miljön. Därför har vi nu höjt garantin till att omfatta fem år, alltså 60 månader!

Swedeses garanti gäller för defekter i möbelns material och arbete under följande förutsättningar: Eventuella returer och reklamationer ska lämnas in med kvitto till återförsäljaren inom 60 månader från leveransdatum.

Slitage orsakat av normal användning, naturliga variationer i trä, läder, fårskinn eller andra naturliga material är inte defekter. Swedese ansvarar inte för felaktig eller ovarsam användning av möbeln, otillräckligt underhåll eller felaktig montering från köparens sida – och inte heller för direkta eller indirekta konsekvenser av detta.

Var rädd om din möbel, så håller den en livstid ... eller mer.


Märkta för kvalitet!

20 december 2011

Symbolen för Möbelfakta.

Fler bilder

  • Symbolen för Möbelfakta.
  • Barpallen Happy formgiven av Roger Persson.
  • Fåtöljen Happy Swing, också formgiven av Roger Persson.
  • Modulsoffan Gap Café.
  • Fåtöljen Laminett i oljad bok eller ek, formgiven av Yngve Ekström.
  • Fåtöljen Lamino i oljad bok eller ek, formgiven av Yngve Ekström.

Miljö, kvalitet och socialt ansvar – det är de tre kriterier som vägs in när en möbel märks med Möbelfakta.

Av våra möbler har hittills barpallen Happy, fåtöljen Happy, karmstolen Happy, fåtöljen Happy Swing, modulsoffan Gap Café (hela serien), fåtöljen Laminett och vår klassiska fåtölj Lamino i oljad bok eller ek fått den fina märkningen.

För att få det triangelformade märket måste möbeln uppfylla högt ställda krav på allt från funktion och säkerhet till en genomgripande miljöaspekt – och etiska krav i produktionen.

Logotypen består av tre trianglar, där grönt står för miljö, blått för kvalitet och orange för socialt ansvar. Bakom Möbelfakta står TMF, den svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen för trä- och möbelföretag.

Happy-möblerna är formgivna av Roger Persson. Laminett- och Lamino-fåtöljerna är formgivna av Swedeses grundare Yngve Ekström.


Röd flagga, grön design

24 oktober 2011

Grön design är ett av många temata när den viktigaste möbelmässan i Schweiz, biennalen Neue Räume, äger rum igen den 1–6 november 2011.

Just att tänka miljövänligt är en av Swedeses många talanger och vi visar bland annat Thomas Bernstrands hylla Ivy, designduon Lime Studios bord Lime och svenska Staffans Holms prisbelönta pall Spin.

Välkommen att besöka oss i ABB Eventhalle 550, Hall 2, Birchstraße 15 i Zürich-Oerlikon i Schweiz. 


Swedese gör Berlin

14 oktober 2011

Den 26–29 oktober 2011 ställer vi ut på den nya, spännande Qubique Trade Show i Berlin.

Qubique har ambitionen att vara möbelmässan för den framtida generationen, och att visa högkvalitativa, autentiska och unika produkter – snarare än allt som finns.

Unik är också platsen för mässan – Tempelhof Airport, även kallad "flygplatsernas moder", den historiska plats som bland annat var avgörande när de allierade flög in förnödenheter under Berlinblockaden 1948–49. Flygplatsen stängdes 2008, men är ännu en symbol för framtiden. Vi är stolta över att ha blivit inbjudna och visar möbler av Marina Bautier, Thomas Bernstrand Michaël Bihain, Claesson Koivisto Rune, Yngve Ekström, Setsu & Shinobu Ito, Lime Studio, Katrin Olina, Roger Persson och Michael Young. Historia plus framtid – besök oss gärna i monter 22, Hangar 6!